İçindekiler ▼
Günlük koşuşturmaların içinde zaman zaman sağlıklı yaşam kurallarını unutup vücudumuza ihtiyacından fazlasını yükleriz. Fazladan alınan kaloriler de bir zaman sonra vücutta yağ olarak depolanır ve istemsizce kilo almaya başlarız.
Alınan kilolarda, vücudun genel işletim sistemini bozar ve bazı hastalıklara da sebebiyet verir. Bu hatalıklardan en bilineni ise obezitedir. Kişiler, sağlıklı bir hayata tekrardan başlayıp en kısa zamanda kilo vermek için bazı diyetler uygular. Son yıllarda en çok tercih edilen diyetlerden birisi de İsveç diyeti olarak bilinir.
Bu yazı dizimizde de İsveç diyeti nedir ve İsveç diyeti nasıl yapılır sorularına cevap bulabilecek bu diyet hakkında tüm bilgilere sahip olabileceksiniz.
İsveç Diyeti Nedir?
İsveç diyeti en az 6 gün en fazla da 13 gün yapılır. Bu diyette protein ve yağ tüketimi fazladır ve karbonhidrat alımı azdır. Günlük kalori miktarı da 1000 kalorinin altındadır. Belirlenen diyet yöntemi ile iki haftada 7 ile 20 kg arası aşağı kilo kontrolü hedeflenmektedir. Aynı zamanda İsveç diyeti yapan kişilerin 2 sene boyunca kilo almaması da temenni edilen diğer bir özelliktir. 2 hafta içerisinde vücutta yaşanan bu değişiklikler pek çok uzman tarafından gerçekçi görünmemekle birlikte sağlık açısından çok da tavsiye edilmez.
Genel olarak İsveç diyeti olarak bilinen bu beslenme programının dünya çapındaki adı ise Rigshospitalet Diyetidir.
İsveç Diyeti Yaparken Yenilebilecek Gıdaların Listesi
- Beyaz et ve kabuklu deniz ürünleri,
- Bitkisel içerikli yağlar,
- Yulaf, çavdar gibi tahıllar,
- Kabak çekirdeği, fındık, kaju, ayçiçeği tohumu, badem çiçceği tohumu, ceviz ve badem ( belli bir sınır dâhilinde )
- Avokado, marul, lahana, karnabahar, ıspanak, soğan, biber, domates, brokoli, kuşkonmaz, brüksel lahanası, kabak, mantar, fasulye
- Tam yağlı yoğurt, tereyağı, krem peynir, tam yağlı peynir, ekşi krema,
- Bol su, hiçbir şekilde tatlandırıcı ve şeker içermeyen çay ya da kahve,
- Organik yumurta.
- Soya bazlı ürünler
İsveç Diyeti Yaparken Tüketilmemesi Gereken Ürünler
İsveç diyeti yaparken uzak durmanız gereken ürünler şunlardır;
- Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmek, pirinç, patates, kızartma, cips, yulaf lapası, baklagiller ver mercimek,
- Tatlılar, şekerler, kekler, dondurma, çikolata, bar, tatlandırıcılar, şekerli süt ürünleri,
- Rafine yağlar ve margarin,
- Yağsız ve normal sütler,
- Soda ve şekerli meyve suları, bira.
İsveç Diyeti Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikli olarak İsveç diyetini en az 6 en fazla da 13 gün yapmanız gerekir. Aynı zamanda bu diyet boyunca günde en az 2 litre su içmeli ve kesinlikle tuz tüketmemelisiniz. İsveç diyetinde var olan kurallardan bir diğeri ise şeker tüketiminiz diyetin izin verdiği miktarlarda sınırlı kalmalıdır. Bu kurallara ek olarak;
- Yaptığınız salatalar her zaman limonlu ve zeytinyağlı olmalı,
- Tüm yiyecekler ölçülü olarak tüketilmeli,
- 3 aydan kısa süre zarfı içerisinde diyet tekrarlanmamalı,
- Sadece öğle ve akşam yemeklerinin yerleri isteğe göre değiştirilebilir.
İsveç Diyetinin Zararları
Belirlenen bu diyet programı ile ilgili çok az bilimsel veri toplanmıştır. Aynı zamanda İsveç diyetinin vaat ettiği aşağı kilo kontrol süreci de oldukça sağlıksızdır. Çünkü 2 haftada 7 ile 20 kg vermek sadece yağ kütlelerinden olmayacağı için kaslarınızı da kaybedebilir ve sağlık sorunları yaşamak kaçınılmaz bir hale gelecektir.
İsveç diyeti kahvaltı yaptırmaz. Bu durumda kan şekerinizi dengesizleştirir ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve besinlerin alımını zor bir hale getirir ve saç dökülmesi, ciltte renk değişimi ya da akne oluşumu gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Kahvaltı yerine kahve ve çay içiren İsveç diyeti uyku bozuklukları, odaklanma, yüksek tansiyon ve koordinasyon eksikliklerini beraberinde getirebilir.
Her ne kadar vitamin ve minerali destek olarak alsanız da bu besin değerlerini gıdalardan almanız sizin için en sağlıklı yöntemdir. Sindirim sistemi bozuklukları İsveç diyeti ile en sık görülen rahatsızlıklardan bir diğeridir. Bu diyetle birlikte sık sık ishal ya da kabız görülebilir. Protein ağırlıklı olan bu diyet bir süre sonra böbrek fonksiyonlarınıza da zarar verir.
İsveç diyetini günlük olarak 500 kalori almanızı sağlar. Bu kadar düşük kalorili diyet ise insan vücudunda; kas kayıpları, halsizlik, baş dönmesi, anksiyete, huzursuzluk ve hipoglisemi gibi ciddi rahatsızlıklara meydan verebilir. Diyet bitiminde ise vücut yağ depolamak isteyebilir ve kas kaybı oluşacağı için vücudunuzda herhangi bir incelme gözlenmez. Ne olursa olsun en sağlıklı beslenme programını diyetisyeninize danışarak oluşturmak sağlığınız için en iyi tercih olacaktır.
Kimler İsveç Diyeti Yapamaz?
Hızlı bir şekilde aşağı kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerin tercih ettiği bu diyet programı yukarıda bahsedildiği gibi bazı hastalıklara sebebiyet verebilir. İsveç diyeti özellikle de insan metabolizmasını bozabileceği için İsveç diyetini yapamayacak olan kişiler ise şu şekilde belirlenmiştir;
- Psikolojik olarak kendini iyi hissetmeyen kişiler,
- Herhangi bir sebepten dolayı sürekli hasta olan ve iyileşemeyen kişiler,
- Böbrek, karaciğer ve akciğerlerinde problem olanlar,
- Bağırsak florası sıkıntılı olanlar,
- İdeal kilosunun % 20’den fazlasına sahip olanlar,
- Orta yaşın üzerinde olanlar,
- Tansiyon, diyabet, şeker hastalığı olanlar,
- Kalp sorunları yaşayanlar,
- Kolesterol sorunu olanlar,
- 18 yaşın altında olan kişiler,
- 35 yaşın üzerinde düzenli takip gerektiren hastalığı olanlar.
Kimler İsveç Diyeti Yapabilir?
Farklı kaynaklarda Amerikan Kalp Vakfının; bu diyeti acil kilo vermesi gereken kalp hastalarının yapabileceği yönünde görüşleri olsa da genel anlamda sağlık sorunları olan kişiler için tavsiye edilmez.
Ama yukarıda bahsedilen hastalıklara sahip olmayanlar, kısa süre içerisinde form tutup, yağ kütlelerinden kurtulmak isteyen kişiler, hamile kalmak isteyenler ve genel kronik rahatsızlığı bulunmayan kişiler bu diyeti yapabilir. Eğer İsveç diyetini yaparken vücudunuzda çok fazla değişik semptomlarla karşılaşırsanız diyeti 6. Günde bırakmanız ve size en yakın olan sağlık kuruluşundan yardım almanız gerekmektedir.
İsveç Diyeti Tavsiyeleri
Bu diyeti yaparken bazı yan ürünlerden fayda sağlayabilirsiniz. Örneğin eğer kolesterolünüz çok fazla ise yumurta sarısı yerine yumurta akı yiyebilir, brokoli bulamazsanız karnabahar tüketebilir ve miktar belirtilmeyen yiyecekleri fazla olmamak kaydıyla porsiyonu büyütebilirsiniz. Diyete başlamadan önce verilecek kiloyu belirlemek sizin için iyi olacaktır. Çünkü diyet bitse de vücut metabolizması şoka girdiği için aşağı kilo kontrolüne devam edebilir. 3 ay sonra tekrar başlayacağınız bu diyetle birlikte aşağı kilo kontrol süreciniz de 3 aylık süre ile devam eder.
İsveç diyeti ile birlikte hafif egzersiz ve spor yapmanız gerekir. Diyet bitiminde de orta segmentte olan egzersizleri bırakmamalısınız. Oksijeni bol olan yerlerde hafif tempolu koşu ya da yürüyüş vücut sarkmalarını önleyebilir ve metabolizmayı düzenleyebilir.
Çok kısıtlı besin değerlerine sahip olan İsveç diyetine başlayacak olan kişilerin bu süreçten önce genel sağlık durumları için tarama yaptırmaları da büyük önem arz etmektedir.
İsveç Diyetinin Vaat Ettiği Şeyler Nedir?
İsveç diyeti İskandinav diyeti ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Ama İskandinav diyeti Akdeniz diyetine benzer.
İsveç diyeti ise sizlere 2 hafta içerisinde en az 7 en fazla da 20 kilo verdirmeyi hedefler. Bunun yanı sıra bu diyetin amacı vücudu şoka uğrar ve diyet bitse de vücut kilo vermeye devam edebilir. Vaat edilen kilolar ise kesinlikle vücut metabolizması ile ilgilidir. Yani eğer vücudunuz kilo almaya müsait bir yapıdaysa ve yanlış beslenme düzeninize devam ederseniz tekrardan kilo alabilirsiniz.
İsveç Diyeti İçin Alışveriş Listesi
İsveç diyeti çok kısıtlı besin değerleri içerdiği için diyete başlamadan önce takviye olarak vitamin ve mineral almanız gerekir. Aynı zamanda diyet öncesinde protein alımını arttırmak için bolca et tüketilmelidir. Vejetaryen kişiler ise tercihini soya bazlı ürünlerden yana kullanabilir.
- İsveç diyeti yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise diyette bulunan besin gruplarına kesinlikle uyulması gerektiğidir. Bu yüzden diyete başlamadan önce buzdolabınızı diyet malzemeleri ile doldurmak size yarar sağlayacak ve kaçamak yapmanızı engelleyecektir.
- Diyet için öncelikli olarak beyaz ve kırmızı et alışverişi yapmanız gerekmektedir. Yumurta ve yoğurt gibi ürünleri almanız size psikolojik destek sağlayacak ve diyetin ilerleyen günlerinde sizi alışveriş derdinden de kurtaracaktır.
- İsveç diyetinde sebze tüketimi de oldukça yoğun bir yer kaplamaktadır. Bu duruma ek olarak ara öğünlerde yiyeceğiniz kuruyemişleri de mutlaka evde bulundurmanız gerekmektedir. Salata ve yemeklerde kullanacağınız yağın soğuk sıkım zeytinyağı ve doğal tereyağı olması da son derece önemlidir.
İsveç Diyeti Nasıl Yapılır?
Düşük karbonhidrat içeren bu beslenme programının kalorisi oldukça düşüktür. Çok katı kuralları olan İsveç diyeti size toplamda 1,5 öğün imkânı sunar ve kuralların birine bile uyulmaması kaçamak olarak görülür. Diyeti en fazla 13 gün uygulayabilir ve 3 ay ara verip tekrardan başlayabilirsiniz.
İsveç Diyeti İle Kaç Kilo Verilir?
İsveç diyeti ile kişi metabolizmaya bağlı olarak en az 5 ya da 6 kilo kaybı sağlayabilir. Ama unutulmaması gereken bir başka husus ise şudur ki diyette kaçamak yaptığınız takdirde kilo kaybınız umduğunuz gibi olmayabilir.
İsveç Diyet Listesi
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1 kesme şeker
- Öğle: 2 katı yumurta ve 1 porsiyon haşlanmış ıspanak + 1 domates
- Akşam: zeytinyağlı bol salata + 200 gr biftek
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1 kesme şeker
- Öğle: 100 gram yoğurt + 1 dilim salam
- Akşam: 200 gr biftek + bol limonlu zeytinyağlı salata + 1 meyve
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1 kesme şeker + 1 dilim kızarmış ekmek
- Öğle: 1 porsiyon haşlanmış ıspanak + 1 domates + 1meyve
- Akşam: 2 katı yumurta + 1 dilim salam + salata
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1 kesme şeker + 1 dilim kızarmış ekmek
- Öğle: 1 adet katı yumurta + 1 rendelenmiş havuç + 25 gr beyaz peynir
- Akşam: 1 bardak portakal suyu + 100 gr yoğurt
- Gün
- Sabah: 1 büyük rendelenmiş limonlu havuç
- Öğle: limonlu ve tereyağlı haşlanmış yağsız balık
- Akşam: 200 gr biftek + brokoli + salata
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1 kesme şeker
- Öğle: 1 büyük rendelenmiş havuç + 2 katı yumurta
- Akşam: 200 gram derisi alınmış tavuk + salata
- Gün
- Sabah: şekersiz çay
- Öğle: 200 gr ızgara et + taze meyve
- Akşam: hiç bir şey
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1kesme şeker
- Öğle: 1 porsiyon haşlanmış ıspanak + 1 domates + 2 adet katı yumurta
- Akşam: 200 gr biftek + limonlu ve zeytinyağlı salata
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1kesme şeker
- Öğle: 100 gr yoğurt + 1 dilim salam
- Akşam: 200 gr biftek + bol limonlu zeytinyağlı salata + 1 meyve
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1kesme şeker + 1 dilim kızarmış ekmek
- Öğle: haşlanmış ıspanak + 1 meyve + 1 domates
- Akşam: 2 katı yumurta + 1 dilim salam + salata
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1kesme şeker + 1 dilim kızarmış ekmek
- Öğle: 1 katı yumurta + 1 rendelenmiş havuç + 25 gr beyaz peynir
- Akşam: 1 bardak portakal suyu + 100 gr yoğurt
- Gün
- Sabah: 1 adet büyük rendelenmiş havuç
- Öğle: limonlu tereyağlı haşlanmış yağsız balık
- Akşam: 200 gr biftek + salata + brokoli
- Gün
- Sabah: 1 fincan kahve + 1kesme şeker
- Öğle: 1 adet büyük rendelenmiş havuç + 2 adet katı yumurta
- Akşam: 200 gr derisi alınmış tavuk + salata
İsveç Diyeti Hakkında Sık Sorulan Sorular
- İsveç Diyeti İnceltir Mi?
Kısa zamanda kilo vermenize destek sağalacak bu diyetin amacı metabolizmayı şoka uğratıp yağ hücrelerini yakmaktadır. Vücutta daha az yer kaplayan yağ hücreleri sayesinde incelmeniz mümkündür. Lakin İsveç diyeti yaparken deri sarkmalarını önlemek için egzersiz yapmanız da gerekmektedir.
- İsveç Diyeti Zor Mu?
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için hazırlanan bu diyet programı genel olarak zor görünse de içerisinde bulunan besinler her diyet listesinde olan besinlerdir. Bu yüzden İsveç diyeti için oluşturulan zor diyet algısı yanlıştır ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
- İsveç Diyeti ile 1 Haftada Kaç Kilo Verilir?
Her ne kadar katı kurallı bir diyet olsa da İsveç diyeti ile haftada 3 kilo vermek mümkündür.
- İsveç Diyeti Yağ Yakar Mı?
Son zamanlarda herkes tarafından yapılan bu diyetin amacı kalori açığı oluşturmaktır. Kalori açığı oluşan bünye enerji ihtiyacı için yağ yakım sürecine başlar. Bu sayede İsveç diyeti ile yağ yakabilir ve fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
- İsveç Diyetinde Çay İçilir Mi?
İsveç diyetinin en bilinen özelliklerinden birisi de çay tüketiminin olmamasıdır. Çay yerine bol su tüketmek diyetin etkisini büyük ölçüde arttıracaktır. Bu diyet programında belirtilmediği müddetçe kesinlikle çay, kahve ve meşrubat tüketilmesi yasaktır.
Sitemizde yer alan makaleler, Herbalife ürünleri ve genel sağlık konularında bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Bu içerikler, herhangi bir şekilde tıbbi tavsiye, doktor önerisi veya benzeri bir sağlık danışmanlığı niteliği taşımamaktadır. Sizlere sunulan bilgiler, farklı kaynaklardan derlenmiş olup, yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmaktadır.
Sağlık Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
- Doktor Onayı: Herbalife ürünlerini kullanmadan veya herhangi bir sağlık veya beslenme değişikliği yapmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir. Özellikle mevcut sağlık sorunlarınız varsa veya özel durumlar (hamilelik, emzirme, kronik hastalıklar vb.) yaşıyorsanız, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
- Bireysel Farklılıklar: Her bireyin sağlık durumu, metabolizması ve ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle, ürünlerin veya diyet önerilerinin etkileri kişiden kişiye değişebilir. Genel bilgiler yerine, kişisel sağlık danışmanlığı almak en doğru yaklaşım olacaktır.
- Yan Etkiler ve Uyarılar: Herbalife ürünlerini kullanırken herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız, ürünü derhal kullanmayı bırakınız ve bir sağlık profesyoneline başvurunuz. Ürünlerin içeriğini dikkatlice inceleyiniz ve alerjik reaksiyon riskine karşı tedbirli olunuz.
- Yasal Uyum: Ürünlerin içeriği ve kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Herbalife ürünlerini kullanmadan önce, bulunduğunuz ülkenin yasal düzenlemelerine uygunluğunu kontrol ediniz.
Sorumluluk Reddi Beyanı:
Sitemizde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır ve bu içeriklerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir sağlık sorunundan sitemiz sorumlu tutulamaz. En doğru ve güncel sağlık bilgisi için her zaman bir sağlık profesyoneline danışmanız gerekmektedir.
Sağlıklı ve bilinçli bir yaşam için, doğru bilgiye ulaşmanın ve profesyonel sağlık danışmanlığı almanın önemini hatırlatırız.
Saygılarımızla, HerbalDunyasi.com